ANNONS

Liten smidig lastartraktor

Med lång hjulbas i förhållande till sin motoreffekt samt snäv vändradie. Är Claas Celtic både dragvillig och smidig på samma gång.
NilehnTraktor har testat Claas Celtic 446 med frontlastare monterad i flera olika arbeten, i transport med vagnar, med jordbearbetningsredskap och så givetvis i lastararbeten.
Det vi kan konstatera är att det är en allroundtraktor, en traktor som passar fint på en liten djurgård.
Det finns flera saker som talar för det. Höjden är en. Dels vad gäller avståndet från marken till hyttaket, villket inte är mer än 2,5 meter och innebär att Celtic 446 tar sig in i byggnader där många andra konventionella traktorer får stanna utanför. Dels vad gäller avståndet från marken och in i hytten. Det är bara två trappsteg och breda dörrar vilket innebär att det är lätt och snabbt att ta sig in och ut. Dörrarna är hängda i framkant och ser först omoderna ut, men har den fördelen att de kan låsas i öppet läge, rakt fram. När man ska ha loss dem från låsanordningen för att stänga dem drar man i ett handtag i hytten, precis som på en grävmaskin.
Startsträckan blev lång för Lantmännen Maskin vad gällde lanseringen av Claastraktorn i Sverige. Flera andra nya agenturer medförde att man väntade med introduktionen här jämfört med hur Claas generalagenter i andra europeiska länder gjorde. För NilehnTraktor är Claas Celtic 446 den första Claastraktorn som vi utför en regelrätt provkörning med.
Om vi går igenom arbetena ett efter ett kan man konstatera att 446 fungerar bra som lastarttraktor. Sikten är bra och den kopplingsfria fram/backlådan har en bra spak till vänster om ratten. Vad gäller transmissionen saknar vi egentligen bara en sak och det är en frikopplingsknapp på växelspaken så man slipper trampa på frikopplingen när man växlar mellan de fem synkroniserade växlarna.
I transport går traktorn också bra. Det toppar 39 km/h vid 2 200 rpm på motorn i högsta växeln. Det finns ingen överväxel där man når toppfarten i reducerat varvtal på den här traktorn och det är inget att säga om det. Det är ovanligt på traktorer i den här storleken.
Ljudnivån är 80 dBA vid toppfart på slät asfalt utan redskap efter. Stillastående med fullt gaspådrag mäter vi 78 dBA och när vi drar av till tomgång sjunker visaren på ljudmätaren till 61 dBA.
Claas Celtic 446 har lång hjulbas i förhållande till sin storlek. Lång hjulbas har den fördelen att traktorn går jämnare vid transport, något som framkommer vid provkörningen. Lång hjulbas har även den fördelen att traktorn blir starkare, dragkraften ökar.
Lång hjulbas behöver inte innebära att traktorn blir otympligare och att den tar större plats. Bara hjulen svänger tillräckligt snävt kan vändradien trots allt hållas nere och det har man lyckats med på Claas Celtic 446.
Vad är då dåligt på Claas Celtic 446.
Ja, serviceåtkomligheten för vissa saker är inte hundra procent bra. Batteriets placering i en låda bakom vänster stege är kass och att motorhuven består av flera delar är dåligt. Genom att öppna en liten huv i fronten kommer man i princip bara åt luftfiltret. För att komma åt resten av motorn måste man lyfta av en sidoplåt på vardera sidan separat och då har man fortfarande en motorhuv kvar uppe på mitten.
Här finns det bättre lösningar som Claas borde annamat.
Men för övrigt är Claas Celtic 446 en bekväm och trevlig traktor och detta trotts att hela hytten är full med mekaniska reglage.
Det är mekaniska spakar till allt, men eftersom spakarna sitter på ett bra sätt är det inget problem. Som exempel sitter två av de tre spakarna till yttre hydraulik framme till höger vilket är bra och trots att trepunkten är mekanisk kan man justera lyftarmarna upp och ner utifrån hytten med hjälp av en spak på höger bakskärm.
Claas Celtic 446 finns att köpa från 375 600 kronor i sitt enklaste utförande. Då saknas, kopplingsfri fram/back, tvåstegs snabbväxel, luftkonditionering och de lite bredare hjul som fanns på testtraktorn.
Vill man gå andra hållet finns det även saker att lägga till. För 2 550 kronor får man elektrohydraulisk inkoppling av kraftuttaget och lastaren från Stoll, så som den satt på testtraktorn, kostar 58 300 kronor med enspaksreglage och tredjefunktion.
Det finns även elhydraulisk trepunkt som alternativ.

Claas Celtic 446
Motor:                Fyrcylindrig John Deere på 4,5 liter och 68 kW (92 hk) maxeffekt och max vridmoment 365 Nm vid 1 400 rpm
Transmission:                Fem mekaniska synkroniserade växlar, mekanisk hög/låg, tvåstegs snabbväxel och kopplingsfri fram/back ger 20 växlar i vardera riktningen.
Däck:                380/70R24 fram och 480/70R34 bak
Bränsletank:                145 liter
Lyftkapacitet:                3 500 kg
Max hydraulflöde:                60 l/min
Max hydraultryck:                180 bar
Yttre hydraulik:                3 dubbelverkande uttag
Vikt:                4 410 kg (utan vikter), varav 50 procent på framaxeln
Vändradie: 6,0 meter.
Serviceintervall:                Motoroljebyte 500 timmar (12,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (60 liter).
Kraftuttag:                540 och 540E rpm
Pris:                420 600 kronor
Pris per hk:                                4 571 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter, 10 x 45 kg: 7 300
Passagerarsäte:                std
Frontlyft och pto:                45 000
Fjärde dubbelverkande uttag:                nej
Luftfjädrad förarstol:                3 050
Säkerhetsbälte förare:                std
Säkerhetsbälte passagerare:                std
Vändbar förarplats:                 nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                nej
Framaxelfjädring:                nej

Claas Celtic 446 är en bra lastartraktor med kopplingsfri fram/back till vänster om ratten.

Claas Celtic 446 är en bra lastartraktor med kopplingsfri fram/back till vänster om ratten.

De flesta reglagen är mekaniska men spakarnas placering är bra så det är ändå bekvämt att köra traktorn.

De flesta reglagen är mekaniska men spakarnas placering är bra så det är ändå bekvämt att köra traktorn.

Motorhuv en öppnas i tre delar och då finns det ändå en huv kvar på toppen. Det är ingen bra konstruktion.

Motorhuv en öppnas i tre delar och då finns det ändå en huv kvar på toppen. Det är ingen bra konstruktion.

Premiär, ATL testar Claas.

Premiär, ATL testar Claas.

Relaterade artiklar