ANNONS

Hästgödsel med halmströ ger mest biogas

Om man vill göra biogas av hästgödsel, bör man använda halmströ i stallet. Det visar försök vid JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik.
I två års tid har forskare vid JTI på olika sätt undersökt möjligheten att samröta hästgödsel med flytgödsel. Syftet har varit att underlätta framtida samrötning av stora mängder hästgödsel i gårdsanläggningar för våtrötning.
Försöken visade att biogaspotentialen från hästgödsel är starkt beroende av vilket strömedel som används.
– Halm som strömedel ger biogas med dubbelt så hög metanhalt som till exempel spån eller torv, säger Henrik Olsson, projektledare vid JTI.
Vid försöken i biogasanläggningen på Naturbruksgymnasiet Sötåsen kunde de dessutom se att hästgödsel med spån eller halmpellets som strömedel var lätthanterligt och gav få driftsstörningar jämfört med Sötåsens egen djupströbädd.
Bäst ekonomi
Strömedlen halmpellets eller finfördelad halm fick också bäst betyg i de ekonomiska analyser som gjordes.
– Med halmpellets som strömedel kan gödselhanteringen bli kostnadsneutral för en hästägare, och man samrötar i en ny gårdsbiogasanläggning tillsammans med flytgödsel. En anläggning med 1 000 kubikmeter stor biogasreaktor kan röta hästgödsel från närmare 400 hästar med acceptabel lönsamhet – särskilt med det nya gödselgasstöd som kommer hösten 2014, säger Henrik Olsson.
Hästnäringen har vuxit kraftigt de senaste decennierna, vilket har gjort att hästgödselhanteringen i vissa områden har börjat bli ett problem.
– Om man inte kan ta hand om hästgödseln blir det dels ett miljöproblem, dels ett hinder för hästnäringens fortsatta tillväxt, säger Henrik Olsson.
Avfall blir resurs
Han ser möjligheten att samröta hästgödsel som en bra lösning på problemet.
– Det är en möjlighet att förvandla ett avfallsproblem till en resurs. Det ger en ökad biogasproduktion, sluter växtnäringskretsloppet i samhället och gör det dessutom möjligt att producera mer gas från samma rötkammarvolym, säger Henrik Olsson.
Häströtningsprojektet har finansierats av Jordbruksverket, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Det har utförts av JTI i samarbete med Hushållningssällskapet i Skaraborg, och en stor grupp sakkunniga inom biogasområdet och hästnäringen.

Relaterade artiklar