ANNONS

Pålitlig slitvarg som passar många

Pålitlig slitvarg som passar många och god tillgång till originaldelar gör Case IH 844 XL närmast odödlig.
När Case IH 844 XL kom ut på marknaden år 1981 var den röd och vit och på sidorna stod det International Harvester. År 1985, när Case och International Harvester gick samman fick traktorn en mörkare röd färg, nya svarta dekaler och en ny grill. Utseendemässigt var det små skillnader och enligt uppgift målades alla lagertraktorer om för att stämma överens med det nya företagsnamnet.
Men det blev en stor förändring även tekniskt i samband med namnbytet. Kraftöverföringen till fyrhjulsdriften flyttades från väster sida och in till centrum och tillslaget blev en elektrisk strömbrytare vid ratten i stället för den halvmeterlånga spak som är placerad till vänster om föraren på alla 844 med den gamla framhjulsdriften.
Det finns fler spakar till vänster. Handbromsen som är utformad som en krycka sitter fram till vänster nära frikopplingen och tillslaget till kraftuttaget är en lång mekanisk spak till vänster om instrumentpanelen på samtliga 844.
Traktorn har 540/1 000 varvs kraftuttag och valet gör man genolm att välja rätt tapp där bak. En med sex bommar till 540 och en med 21 till 1 000. På var och en av dem kan man växla mellan oberoende och drivhjulsberoende med en spak i höger sidokonsol.
Här sitter även spaken för trepunkten samt för dragkraft-/lägesregleringen. Vissa 844 har ett finare hydraulsystem som kallas sensodralic, då har man lågtrycksservo i trepunktsspaken och ett vred till dragkrafts-/lägesregleringen.
Detta är ett system som uppskattats mycket av de som använder traktorn till plöjning. Vid plöjning är även den hydrauliskt justerbara högra lyftarmen förnämlig. Standard på 844 vissa år.
Den hydrauliska lyftarmen lägger beslag på ett dubbelverkande uttag och flera av 844:orna är sålda med tre dubbelverkande uttag. Spaken för det tredje uttaget sitter bak till höger vid kraftuttagsväxelspaken medan spakarna för uttag ett och två sitter nere till höger framför högerpanelen. De är lätta och bekväma att nå om man låter höger arm hänga fritt utmed sidan.
En del 844 har dubbel hydraulpump och då har hydraulsystemet ytterligare cirka tio minutliter olja att tillgå. Bra vid exempelvis frontlastararbete.
Ratten är inte ställbar vilket är omodernt på en åttiotalstraktor. Med hjälp av en svensk ombyggnadssats lät vissa återförsäljare konstruera om ratten så den blev ställbar. Om det fortfarande finns sådana ombyggnadssatser att tillgå är osäkert.
Hyttfläkten sitter i taket och när den går sönder tvingas man byta hela fläkten med fläkthus. Då måste hela innertaket monteras ner. Filtren till hyttfläkten kommer man åt från hytten. Det är inte någon bra lösning eftersom hela hytten blir full med damm vid filterbyte. Det finns 844 både med och utan luftkonditionering.
Hytten har ytterligare en annorlunda lösning. Dörrarna har en öppningsbar ruta med en silikonlist som även fungerar som gångjärn och det finns många Case IH förare som tappat sidorutor när de varit ute och kört. Men oftast hänger rutan kvar i låsen utan att gå sönder. Då är det mycket enkelt och billigt att montera fast den med en ny silikonsträng.
Case IH 844 har bränsletanken nere till höger och man tankar traktorn bekvämt från marken. Oljestickan sitter på vänster sida, praktiskt eftersom de flesta använder vänster dörr för att går in i hytten. Vill man komma åt motorn kan hela huven fällas rakt upp. Batteriet, som är på 110 Ah, sitter längst fram framför kylaren och över batteriet sitter luftfiltret.
Bränslepumpen som sitter på vänster sida saknar kallstartsknapp. I stället drar man upp stoppknappen till hälften så att motorn får extra bränsle när man ska starta. Motorn har även glödning i insugningsröret.
Case IH 844 XL tillverkades både i Tyskland och Frankrike. Det är ingen skillnad på traktorerna oavsett vilken fabrik de kommer ifrån. I Sverige är det sålt drygt 1 100 exemplar av 844 XL och nästan alla kommer från den franska fabriken i St.Dizier. En fabrik som i dag tillhör italienska Argo och i vilken man gör transmissioner till McCormick.

Case IH 844 XL.
Motor: Fyrcylindrig International Harvester på 4,4 liter och 55 kW (75 hk) och max vridmoment 296 Nm vid 1 300 rpm.
Transmission: Tre mekaniska lådor, en med fyra synkroniserade växlar, en med hög, låg och back samt en med enbart hög och låg ger totalt16 fram- och 8 backväxlar.
Däck: 13,6×24 fram och 18,4×34 bak. (2wd 11.00×16 fram)
Bränsletank: 106 liter.
Hydraulsystem: kugghjulspump som ger 30,4 minutliter vid 2 300 rpm, max oljetryck 162 bar.
Lyftkapacitet: 2 900 kp.
Yttre hydraulik: 2 dubbelverkande uttag. Alt. 3 dubbelverkande uttag
Vikt: 4 300 kg (utan vikter) varav 39 procent på framaxeln.
Vändradie: 5,35 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 150 timmar (9,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (39 liter).
Nypris 1985: (4wd) 211 575 kronor
Pris per hk: 2 821 kronor
Övrigt: Kraftuttag 540/1 000 rpm och drivhjulsberoende.

Vad kostar reservdelarna.
Oljefilter motor: 109:-
Hydrauloljefilter 313:-
Transmissionsoljefilter 313:-
Bränslefilter.(2 st) 2×98:-
Luftfilter ytter 376:-
Luftfilter inner 274:-
Bakruta: 669:-
Komplett koppling: 6 381:-
Generator: 1 250:-

Verkmästaren: Case IH 844 XL är en mycket driftsäker traktor och något av det billigaste man kan få tag i om man är ute efter en extratraktor. Det säger Robert Andersson, verkmästare på Kullenbergs i Staffanstorp.
Enligt honom är det i stort sett bara en sak man ska se up med när man köper en begagnad Case IH 844 XL och det är handbromsens skick.
Handbromsen sitter i växellådan och kör man med handbromsen till hamnar friktionsmaterialet i växellådsoljan vilket medför att filterhuset sätts igen och snart går det inte att koppla bort fyrhjulsdriften.
– När det har skett är det bara att ta in traktorn i verkstaden, lyfta av hytten, öppna växellådan, byta smörjoljepumpen och handbromsbanden, säger Robert Andersson.
Enligt honom är det bästa man kan göra på en Case IH 844 XL att montera in en stor varningslampa till handbromsen mitt fram på instrumentpanelen.
– Då är traktorn odödlig.
Robert Andersson berättar att motorn bara har en fodertätning men att alla motorerna går bra och utan problem samt att reservdelstillgången till hela traktorn är hundraprocentig.

Ägaren: Bibehållen komfort efter 3 500 timmar.
Lars Gerdtsson bedriver växtodling på drygt 80 hektar strax utanför Malmö.
Case IH 844:an som är av årsmodell 1988 har han haft sedan den var ny. På gården finns ytterligare två Case IH och 844:an har alltid varit den minsta traktorn på gården.
I dag används den som lastartraktor och spruttraktor. När den var ny drog den även såmaskinen.
Efterhand som en traktor åldras försämras alltid komforten, men när det gäller 844:an anser Lars Gerdtsson att hytten har hållit sig relativt intakt.
– Den är bekväm och har bra komfort, säger han.
Han har inte haft något problem med handbromsen eller fyrhjulsdriften.
Lars Gerdtsson har bytt en tätning i ett framhjul och tätningarna vid båda bakhjulen.
– Bakhjulstätningarna var för dåliga när traktorn var ny och de som sattes på i stället är bättre.
I dag går traktorn cirka 150 timmar per år, men för några år sedan när Lars transporterade sockerbetorna själv blev det många timmar med att lasta betor för 844:an. Då åkte han även på ett kopplingsbyte.
Vad gäller bränsleförbrukningen har Lars Gerdtsson ingen speciell uppfattning. Det talar för att traktorn varken drar extremt lite eller mycket diesel.
Traktorn har alltid startat men när det är kallt använder Lars Gerdtsson motorvärmare.

Årsmodell 1984, 13 000 timmar, pris 60 000 kronor.

De tre växelspakarna sitter i golvet. Hög, låg och back närmast föraren och den fyrväxlade synkroniserade lådans spak längst ut till höger. Kort spak för hög och låg nere till höger om förarstolen. Case IH 844 XL har inga alternativ vad gäller transmission och det finns ingen snabbväxel att tillgå. Handgasen sitter i instrumentpanelen och för att låsa differentialen i bakaxeln trampar man ner en golvpedal med höger häl.

Årsmodell 1988, 5 200 timmar, pris 95 000 kronor.

Årsmodell 1986, 3 600 timmar, pris 150 000 kronor.

Relaterade artiklar