ANNONS

Efter Findusaffären – Nu krävs det pengar

Förra veckan gick försäljningen av Findus gamla anläggning i Bjuv i mål. Nu väntar nästa stora utmaning: att lösa finansieringen av både renoveringsbehov i lokalerna och drift av framtida verksamhet. Enligt huvudägaren Backahills vd Anders Nelson krävs ”ett antal hundra miljoner”.

När fastighetsaffären med Findus landade förra veckan lät det på många håll som att räddningsoperationen i Bjuv nu var klar. I själva verket var det bara första steget av många för att visionerna om ett innovativt livsmedelskluster i Bjuv ska bli verklighet.

Nästa stora fråga är finansieringen, där det kommer att krävas ”ett antal hundra miljoner” för att rusta upp fastigheterna, men också investera i produktionssidan. Det säger Anders Nelson, vd för familjen Erik Paulssons ägarbolag Backahill.

Backahill äger för närvarande över 80 procent av Foodhills, bolaget som utgör plattformen för räddningsprojektet i Bjuv. Övriga delägare är i dagsläget Lantmännen, Magnihill och Health runner – men inom kort lär ägarbilden ändras.
– Investeringarna från andra ägare stannade upp, eftersom affären med Findus skulle ske med en part. Men nu när vi kommit förbi första steget i förvärvet så kommer ägarstrukturen att ses över. Långsiktigt ämnar vi ligga på en nivå på 20 procent, men vi höll det lite på is eftersom det ju inte var säkert att vi skulle hitta en lösning med Findus, säger Backahills vd Anders Nelson till 8till5.
Rent konkret räknar Backahill dessutom med att främst koncentrera sig på fastighetssidan i Foodhills, eftersom det ligger närmast familjens Paulssons kärnkompetens och befintliga affärer.
– Sen har du hela produktionsbiten med växthusodling, fiskodling, förädling av grönsaker etc. Vår kärnverksamhet är inte detta och därmed har vi inte heller den kompetens som gäller för att få in intressenter där, säger Anders Nelson, även om han räknar med att följa utvecklingen i den delen också på nära håll.
Exakt hur bolagsstrukturen i Foodhills kommer att se på sikt ut är inte klart, men Anders Nelson räknar med att det blir en fastighetsdel och en del för den operativa verksamheten i lokalerna. Det skulle också underlätta för att kunna ta in nya delägare i utvecklingsdelen, menar han.

Det rapporterar nättidningen 8-5.

Relaterade artiklar