ANNONS

Ekoparkerna i fokus när Sveaskog och Ekoturismföreningen samarbetar

Regeringens utredning ”Ett land att besöka”, som presenterades i december 2017, lyfter fram naturturismens potential i Sveaskogs ekoparker. Nu inleder Sveaskog och Ekoturismföreningen ett samarbete och påbörjar en analys av ekoparkernas förutsättningar för att utveckla naturturismen.

”Samarbetet går ut på att i fem ekoparker i södra Sverige analysera dagens besöksvolymer och deras värde för statskassan och den lokala ekonomin. Vi skulle gärna se att våra ekoparker användes mer av turismföretagare och hoppas att detta projekt ska lyfta fram ekoparkernas framtida potential för naturturism och att fler företagare vill börja samarbeta med oss,” säger Ola Söderdahl, försäljningschef Jakt och fiske på Sveaskog.

Svensk turism fortsätter att växa, vilket även gäller naturturismen utanför våra storstäder. Förra året slog ett par Naturum besöksrekord och flera nationalparker rapporterade om överfulla parkeringsplatser. Detta gör att intresset för Sveaskogs ekoparker som destinationer har aktualiserats.

”Storleken och landskapsperspektivet gör Sveaskogs ekoparker idealiska för en växande naturturism. Det handlar om att öka andelen lokala övernattningar, öka utbudet av olika aktiviteter och jobba med nya och förlängda säsonger”, säger Per Jiborn, generalsekreterare Ekoturismföreningen.

Sveaskogs 37 ekoparker omfattar 175 000 hektar skogsmark. Ekoparkerna är stora sammanhängande landskap där minst hälften av skogen avsatts för naturvård. I övrig skog bedrivs ett hållbart skogsbruk där hänsyn tas till naturvärden och friluftsliv. Arbetet med att kartlägga ekoparkernas potential påbörjas under våren år 2018 och finansieras av Jordbruksverket.

Ekoparkerna det handlar om är Halle Hunneberg (Trollhättan och Vänersborg), Böda (Mörbylånga), Omberg (Östergötland), Hornsö (Högsby) och Raslången (Kristianstad och Olofström).

Relaterade artiklar