ANNONS

Ny dubbelskivbill för Cirrus 6003-2

Amazone har introducerat en ny TwinTeC+ dubbelskivbill för Cirrus 6003-2 och 6003-2C såkombimaskiner för stora arealer. Detta innebär att Cirrus blir den första såkombimaskinen från Amazone, som beroende på den individuella gårdens förhållanden, kan utrustas med antingen de beprövade RoTeC pro enkelskivbillarna eller med de nya TwinTeC+ dubbelskivbillarna.
Jämförelse av skivbillssystem
RoTeC pro enkelskivbillar har en klar fördel då det ligger kvar stora mängder skörderester på såväl lätta som tunga, fuktiga och vidhäftande jordar. Vid sådd med smala radavstånd och när en god passage av material är nödvändigt under fuktiga och vidhäftande förhållanden, är RoTeC pro systemet också det rätta valet. Å andra sidan, är Cirrus med TwinTeC+ dubbelskivbill den idealiska kombinationen för sådd i hårda, torra och klumpbildande jordar, fält med kraftigt varierande jordförhållanden och på kuperade, sluttande fält samt på jordar med dålig struktur och låg bärförmåga.
Förutom platsspecifika applikationsprioriteringar, finns det andra systemskillnader.
Man kan enkelt säga att RoTeC pro enkelskivbillar trycker undan jorden, medan TwinTeC+ dubbelskivbillar skär igenom jorden. Den optimala körhastigheten med RoTeC pro enkelskivbillar ligger mellan 8 – 16 km/h, medan den optimala körhastigheten för TwinTeC+ dubbelskivbillar ligger något högre 10 – 20 km/h.

Båda systemen kan fås med ett radavstånd på 16,6 cm, medan RoTeC pro enkelskivbillar även kan fås med 12,5 cm radavstånd. Med RoTeC pro enkelskivbillar kan Cirrus utrustas med Exact III-S täckande efterharv för varierande förhållanden eller rullharv som efter-packare. Med TwinTeC+ dubbelskivbillar ingår en djupreglerande efterpackare och man kan förstås montera efterharv.

Helt nyutvecklat system
TwinTeC+ dubbelskivbillar kännetecknas av ett flertal tekniska innovationer bl a den steglösa hydrauliska justeringen av skivbillarnas marktryck från 15 till 100 kg. Tack vare detta system kan skivbillarnas marktryck snabbt anpassas efter varierande jordmån på fältet. Eftersom marktrycket regleras via hydraulsystemet, säkerställs ett konstant arbetsdjup för billarna även under varierande förhållanden. Oberoende av marktrycket kan skivbillarnas arbetsdjup justeras, för detta har Amazone utvecklat ett centralt inställningssystem som manövreras mekaniskt via en vev.

De kraftiga TwinTeC+ dubbelskivbillarna har en diameter på 380 mm och monteras på en standard billarm. Tack vare den kraftiga konstruktionen och den flexibla och gummidämpade infästningen av billarmen, klarar maskinen av även de hårdaste och tuffaste driftsförhållandena.

Bakom varje skivbill sitter ett gummiklätt, djupreglerande och återpackande stödhjul med 380 mm diameter som följer såfåran perfekt. Stödhjulet är infäst i billarmen i ett specialfäste av härdat stål. Beroende på om det är lätta, medium eller tunga jordförhållanden kan stödhjulen fås med 50 mm, 65 mm eller 80 mm bredd.
En efterharv kan monteras i stödhjulsfästena som tillvalsutrustning. Via ett länkage kan efterharvens arbetsdjup och intensitet kan justeras i tre steg. CirrusLTwinTeCskivbillar

Relaterade artiklar