ANNONS

Bandsådd ökade hackningskapaciteten

Ekobonden Emil Olsson från Töreboda driver Slätte gård – ett lantbruksföretag med 1 190 hektar åker, där 90 procent är ekologiskt i skrivande stund och där den sista tiondelen går ur sin karens nästa år. För tio år sedan hade vem som helst sagt att det är omöjligt att driva en så stor gård ekologiskt, än hellre när det handlar om renodlad växtodling. Emil ser annorlunda på den saken.

– Utmaningen är att få en säker och ekonomisk kvävegödsling. Jag har köpt mycket mark som varit i princip död – helt utan organiskt material och mikroliv. Samtidigt såg jag intressanta försök om naturlig mineralisering av kväve som legat sedan slutet på 1800-talet i England, berättade Emil på årets Brunnby Lantbrukardagar.

Hans mål har hela tiden varit att nå fem ton höstvete i sin nollruta och för att få igång jorden har mellangrödor och understödjande grödor som växer under huvudgrödan odlats.

– Understödjande grödor är nytt för mig, men vi ser att rötterna mår bättre i jorden om där blir en mångfald av olika rotsystem, fortsätter Emil.


De understödjande grödorna sår han in i samband med radhackningen av de ekologiska grödorna. Sedan år 2007 har gården använt sig av System Camelon, där det från början var enkelrad på 25 cm som gällde.

– Med arealen vi driver är det inte hållbart. Hackningen gick för långsamt – 3-5 km/h. Vi bytte till bandsådda grödor där avståndet är 31 cm och banden 2-15 cm breda. Nu kör vi i 10-15 km/h när vi hackar.

Kombinationen av hans storlek på lantbruk och ekologiskt har även gjort att han värderar varje dag tidigare han kan komma ut på fältet. Därmed började han täckdika sina fält efterhand som det blev pengar över. Idag har de täckdikat över 800 hektar.

– Vi började på 14 meters avstånd mellan ledningarna, men är nere på 8 meter idag. En del mark kan man undra om jag nästan köpt den en gång till om man ser till kostnaden, men samtidigt har de blivit väldigt bra. Vi kommer ut en vecka tidigare nu, avslutar Emil Olsson.

 

Relaterade artiklar